Nieuws

Pas op: een linkje kan je iPhone of Mac crashen

17 januari 2018 11:47

Er is een nieuw linkje in omloop dat je iPhone, iPad of Mac laat vastlopen. Als je het linkje opent in iMessage moet je mogelijk je apparaat opnieuw opstarten.

Dat ontdekte beveiligingsonderzoeker Abraham Masri. Hij noemt de kwetsbaarheid 'chaiOS' en stelt dat je apparaat door het openen van het linkje tijdelijk trager kan worden of kan vastlopen. Bij laatstgenoemde moet je het apparaat opnieuw opstarten.

Het gaat om een linkje dat begint met iabem97.github.io. Het linkje is niet heel gevaarlijk: je telefoon loopt enkel vast, je wordt niet gehackt en er wordt ook geen data gestolen. Dit soort kwetsbaarheden worden met name gebruikt om 'grapjes' bij elkaar uit te halen.

Wachten op een update

Apple heeft nog niet gereageerd op de kwetsbaarheid. Het is niet de eerste keer dat een linkje een Apple-apparaat kan laten vastlopen. De afgelopen jaren zijn er vaker dit soort linkjes, sms'jes en filmpjes geweest, die mensen veelvuldig als grap met elkaar deelden. Die keren bracht Apple een update uit die de kwetsbaarheid verhielp.

Lees ook:

Update iOS verhelpt bug die iPhones deed crashen