Nieuws

AI Alibaba en Microsoft beter in begrijpend lezen dan mensen

16 januari 2018 09:29

Alibaba en Microsoft hebben AI-systemen ontwikkeld die hoger scoren op een bekende test voor begrijpend lezen dan mensen.

Het door Alibaba ontwikkelde model scoorde 82,44 op de test, terwijl mensen die de test ook deden op een score van 82,304 uitkwamen, meldt Bloomberg. Het gaat om een leestest die is ontwikkeld door Stanford University.

Volgens Alibaba is het voor het eerst dat een machine zijn menselijke tegenstanders verslaat op een dergelijke test. Overigens doet de kunstmatige intelligentie van Microsoft het nog beter op de test (met een score van 82,65) maar het Amerikaanse softwarebedrijf behaalde dat goede resultaat pas een dag nadat Alibaba er al in was geslaagd om de mens te verslaan.

De vragen van de door Stanford ontwikkelde test zijn bedoeld om uit te vinden of machines het menselijke begrip van woorden en zinnen kunnen evenaren. De AI krijgt Wikipedia-lemma's te lezen en moet daar vervolgens specifieke vragen over beantwoorden. Het idee is dat de gebruikte technologie vervolgens kan worden ingezet bij helpdesks.

Lees ook:

Kunstmatige intelligentie helpt bij vervullen vacatures

Alarmnummer stelt diagnose met kunstmatige intelligentie