Nieuws

Bitcoin daalt na onrust over Zuid-Koreaans verbod

11 januari 2018 11:03

De koersen van bitcoin en veel altcoins dalen door het plan van Zuid-Korea om de handel in cryptomunten te verbieden.

De Zuid-Koreaanse financiële toezichthouder meldde het plan in een persbericht. Volgens de toezichthouder worden cryptocurrencies en het verhandelen daarvan vooral gebruikt voor het witwassen van crimineel geld.

Daarom overweegt de overheid om alle nationale cryptobeurzen te sluiten, om op die manier de risico's van cryptomunten te 'minimaliseren'. De toezichthouder noemt naast fraude ook hacks bij beurzen en de 'irrationeel oververhitte speculatie' rondom koersen. Ook Park Sang-ki, de Zuid-Koreaanse minister van Justitie, heeft 'grote zorgen' over cryptocurrencies. Hij stelt dat digitale munten met name worden gebruikt voor 'illegale praktijken als witwassen, oplichting en fraude'. 

Zuid-Korea: belangrijke markt

Zuid-Korea is belangrijk voor de wereldwijde cryptomarkt: er worden veel digitale munten verhandeld en zijn ook veel verschillende beurzen. Bitcoin kelderde door het nieuws van 15.000 dollar (12.600 euro) naar zo'n 13.000 dollar per munt, waarna de koers weer iets stabiliseerde naar de 13.700 dollar.

Volgens Sang-ki wordt er momenteel aan een wetsvoorstel gewerkt die het verhandelen van cryptocurrencies via nationale beurzen verbiedt. Of dat betekent dat Zuid-Koreanen ook geen buitenlandse beurzen meer mogen gebruiken, is niet bekend. Zuid-Korea heeft één van de grootste cryptobeurzen: Bithumb, dat vorig jaar nog werd gehackt

Belastingontduiking

Het wetsvoorstel komt nadat de Zuid-Koreaanse FIOD bij verschillende nationale cryptobeurzen binnenviel wegens vermeende belastingontduiking. De National Assembly, het wetgevende orgaan van het land, moet nog wel akkoord gaan met het wetsvoorstel. Dat proces kan maanden tot soms jaren kan duren.

Sommige analisten denken dat de plannen van de overheid digitale valuta juist nog waardevoller zullen maken in Zuid-Korea. Door de toegang tot cryptocurrencies te beperken worden ze schaarser en dan kan de vraag nog verder stijgen, zegt Moon Hong-chul, een analist bij DB Financial Investment.

Video: zo sla je bitcoins veilig op

Geen video's missen? Volg het Bright Youtube-kanaal