Nieuws

Publieke wifi-hotspots veiliger door nieuwe standaard

10 januari 2018 18:32

Door nieuwe wifi-standaard WPA3 kunnen anderen op hetzelfde netwerk niet meer zomaar meekijken met wat jij online doet.

Als je met een openbaar wifi-netwerk (onder andere bij horeca, hotels en in de trein) verbindt is het voor kwaadwillenden in veel gevallen mogelijk om mee te gluren met jouw internetgebruik. Het is al jaren een gevaar waar veel experts voor waarschuwen. Daarom komt de Wi-Fi Alliance, de organisatie die verantwoordelijk is voor de wifi-technologie, dit jaar met een nieuwe beveiligingstechnologie voor wifi-netwerken. 

Individueel versleuteld

​Door de nieuwe beveiligingsstandaard WPA3 wordt de internetverbinding van alle gebruikers van een openbare wifi-hotspot individueel versleuteld. Dat houdt in dat een aanvaller niet zomaar meer met jouw internetverkeer kan meekijken. De beveiliging bouwt een soort digitale muur om jouw internetverbinding. Daarnaast maakt deze wifi-beveiliging het kraken van wifi-wachtwoorden lastiger en kunnen slimme apparaten zonder scherm hierdoor gemakkelijker met wifi-netwerken worden verbonden.

WPA3 volgt het huidige WPA2 uit 2004 op. WPA2 wordt momenteel nog in de meeste wifi-routers gebruikt. Je moet waarschijnlijk wel een nieuwe wifi-router aanschaffen om van WPA3 gebruik te maken. De eerste WPA3-routers worden aan het einde van dit jaar verwacht. Het is dan ook hopen dat favoriete koffietentje daar rekening mee houdt.

Met WPA3 worden ook verschillende wifi-kwetsbaarheden opgelost, zoals het zogeheten Krack-lek dat in oktober van vorig jaar werd ontdekt. Door dit lek was het voor hackers mogelijk om een wifi-netwerk aan te vallen en vervolgens mee te gluren met wat jij op het internet doet. 

Zo surf je veilig op openbare wifi

* Let erop dat websites een (groen) slotje hebben. Met een slotje is het verkeer tussen jou en de website versleuteld en niet voor anderen in het netwerk inzichtelijk.

* Gebruik een vpn-dienst om een digitale muur om jouw internetverbinding te bouwen. Goede vpn-diensten zijn Private Internet Access, Freedome en NordVPN. 

Lees ook onze top 5 VPN-diensten