Nieuws

Vier Google-speakers met schermen aangekondigd

9 januari 2018 08:37

Amazons slimme speaker met scherm, de Echo Show, krijgt concurrentie. Vier techbedrijven hebben slimme displays met Google Assistant onthuld.

De nieuwe displays zijn gemaakt door Sony, Lenovo, LG en JBL (van Samsung). De slimme displays van Lenovo en JBL zullen komende zomer verkrijgbaar zijn. Het Lenovo-apparaat met een scherm van 8 inch gaat 200 dollar kosten, de versie van 10 inch komt op 250 dollar. Prijzen en verschijningsdata voor de andere apparaten zijn nog niet bekend.

De slimme schermen zijn een soort slimme speakers plus. Ze kunnen precies hetzelfde (boodschappenlijstjes maken, de lichten aan en uit doen, muziek spelen) maar hebben als bonus dat er ook nog een scherm bij zit waarmee je video’s kunt bekijken en kunt videobellen.

De slimme hulpjes zijn in de eerste plaats bedoeld voor op het aanrecht: terwijl je staat te koken kun je zowel instructievideo’s bekijken als opdrachten geven om ingrediënten die op zijn opnieuw te bestellen. Hoewel de apparaten qua uiterlijk wellicht wat weghebben van een tablet, werken ze compleet anders. Niet alleen gaat de bediening via stemopdrachten, er zit ook geen browser op de slimme displays.

Snelst verkopende techproduct van 2018

Amazon loopt voorop bij de ontwikkeling van de smart displays. Vorig jaar mei introduceerde het bedrijf de Echo Show. Gelet op de onthulling van de vier slimme schermen met Google Assistant zien ook andere partijen wel brood in het concept.

Het is geen raar idee. Volgens de analisten van marktonderzoeker Canalys zal de markt voor slimme speakers dit jaar flink groeien. De marktvorser verwacht dat er dit jaar wereldwijd 56,3 miljoen slimme speakers zullen worden verkocht.

Vooralsnog zijn het nog wel voornamelijk Amerikanen die interesse hebben voor dergelijke apparaten. Canalys verwacht dat het leeuwendeel van de slimme speakers (38,4 miljoen exemplaren) zal worden weggezet in de Verenigde Staten. China komt op de tweede plaats met 4,4 miljoen exemplaren.

Lees ook: Amazon Echo-speakers nu ook beschikbaar in Nederland

De nieuwste gadgets op CES 2018

Bright doet deze week verslag van de grote techbeurs CES 2018 in Las Vegas. Onze video’s niet missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.