Beeld © Byton
Beeld © Byton
Nieuws

Elektrische zelfrijdende auto Byton moet in 2019 de weg op

8 januari 2018 13:31

Het nieuwe Chinese automerk Byton gooit hoge ogen op techbeurs CES met een elektrische conceptauto.

Autostartup Byton presenteerde zondag zijn eerste auto, de Byton Concept. Volgens het Chinese bedrijf is de auto volledig ingericht op het rijden van de toekomst en noemt het ‘het eerste slimme intuïtieve voertuig’. Zo bevat de auto een 5G-antenne om met andere auto’s te kunnen ‘praten’, heeft het Amazons Alexa als slimme virtuele spraakassistent ingebouwd en is de auto, natuurlijk, elektrisch.

Ontworpen voor zelfrijdend

In eerste instantie zal de auto op de markt komen op het ‘level 3’-zelfrijdend niveau. Dat wil zeggen dat de auto grotendeels zelf kan rijden, maar af en toe terugvalt op de bestuurder. Wel heeft de auto volgens het bedrijf alle sensoren en software in zich om volledig zelfrijdend te zijn, maar dit ‘level 4’ is op de openbare weg nog niet toegestaan.

De chauffeursstoel en de bijrijderstoel zijn alvast zo ontworpen dat ze om kunnen draaien, zodat iedereen elkaar aan kan kijken. Verder beslaat het dashbordbeeldscherm zo goed als de volledige breedte van de auto.

Bekijk de presentatie vanaf 11 minuten:

Miniatuurvoorbeeld

Faraday Future

Byton is niet de eerste startup die als nieuweling de auto-industrie op wil schudden. Vorig jaar moest het grote jaar worden van de eveneens Chinese autostartup Faraday Future. Al snel kwamen er geldproblemen binnen het bedrijf naar boven en tijdens de presentatie bleek de zelfrijdende modus niet te werken. Daarna is er weinig meer van Faraday Future vernomen.

Toch lijken de kansen van Byton beter, oordeelt CNET. Het bedrijf heeft een hoofdkantoor in Nanjing, een inversteringsbureau in Hong Kong, een ontwerpbureau in München en een softwarebureau in Silicon Valley.

45.000 dollar

Byton wil in 2019 op de Chinese markt debuteren, om een jaar later naar de Europese en Amerikaanse markt te gaan. Het standaard model moet zo’n 45.000 dollar gaan kosten.

Volg Bright

Bright doet deze week verslag van de grote techbeurs CES 2018 in Las Vegas. Onze video’s niet missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.