Nieuws

Airbag voor ouderen voorkomt heupbreuken

8 januari 2018 12:39

Deze airbag klapt open rond je heup als je valt. De gordel voorkomt zo heupbreuken bij ouderen.

Het bedrijf Helite maakt al airbagvesten voor motorrijders. Val je van je motor, dan zorgen sensoren en elektronica ervoor dat het vest nog voordat je de grond raakt de airbags ontvouwt. Het bedrijf wil zijn kennis en technologie nu ook inzetten voor ouderen, die vaak door vallen gevaarlijke heupbreuken oplopen. De Hip-Air is een airbaggordel die je om je middel doet. Een Verge-redacteur probeerde hem al en beschreef de gordel als comfortabel, licht en slim. Pijltjes laten zien of je hem goed om zijn middel doet en mocht dat niet het geval zijn, dan piept een alarm. 

In 0,2 seconde

Bij een val ontpoppen de heup-airbags binnen 0,2 seconde. Volgens de makers kan zo'n airbag 90 procent van de klappen van een normale val opvangen. Dat ouderen er baat bij kunnen hebben laten de statistieken van Veiligheid NL zien. Van de 96.000 Nederlanders ouder dan 65 jaar die in 2016 op de spoedeisende hulp belandden had 14 procent een heupfractuur opgelopen. 

Airbags zoals die van Hip-Air zouden heupfracturen aanzienlijk kunnen verminderen, maar de vraag is of ouderen er klaar voor zijn. Een medisch onderzoek toont aan dat gewone heupbescherming onder kleding ook al helpt bij het verminderen van heupfracturen, maar ouderen dragen ze gewoon niet. De Hip'Air-gordel is hoe dan ook zichtbaar en hij weegt 1 kilogram. Of ouderen de Hip'Air daadwerkelijk hip genoeg vinden om te dragen, valt dus nog te bezien.

Nederlandse heup-airbag

De Hip'Air is niet goedkoop. Hij kost omgerekend 660 euro. Wellicht dat ouderen eerder zullen kiezen voor de Nederlandse WOLK, een soortgelijk product dat slechts 400 gram weegt, onzichtbaar onder de kleding gedragen kan worden en in maart van dit jaar beschikbaar zou moeten zijn voor 450 euro. De lokale partij Leefbaar Rotterdam pleitte er onlangs bij het stadsbestuur voor dat alle oudere Rotterdammers preventief een heup-airbag zouden moeten krijgen.

De nieuwste gadgets op CES 2018

Bright doet deze week verslag van techbeurs CES 2018 in Las Vegas. Niets missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.