Nieuws

Apple werkt mee aan betere videocompressie

5 januari 2018 13:55

Apple voegt zich bij Google, Netflix en Facebook voor de ontwikkeling van betere videocompressie. Filmpjes gebruiken dan minder data, maar ogen toch beter.

Apple voegt zich bij de Alliance for Open Media, waar onder meer Google, Facebook, Microsoft, Amazon, Microsoft, Netflix, Hulu en Intel ook al lid van zijn. Dat ontdekte CNET. De alliantie werkt samen aan nieuwe videocompressie AV1. Dat klinkt misschien saai, maar het resultaat is boeiend: video's met AV1 moeten sneller laden en er beter uitzien.

De nieuwe standaard wordt volledig open en dat is goed nieuws. Dat maakt de standaard aantrekkelijker voor iedereen. Momenteel gebruiken bedrijven allerlei verschillende formaten: Apple gebruikt bijvoorbeeld het gesloten H.265 van de HEVC Alliance, terwijl Google zijn eigen standaard VP9 gebruikt.

4K-video

Apple weigert dat VP9 te gebruiken, waardoor Safari en de Apple TV bijvoorbeeld geen YouTube-video's in 4K kunnen tonen. De Alliance for Open Media wil ook iets doen aan de patentstructuur van HEVC. Dat bedrijf vraagt nu veel geld voor het gebruik van zijn codec, waardoor niet iedereen er voor kiest.

Nu alle grote relevante technologiebedrijven zich achter een volledig open standaard scharen, hoeft de gebruiker straks niet meer de dupe te zijn van de beslissingen van het ene of het andere bedrijf. Met als gevolg mooiere video's die sneller laden en minder opslagruimte en data kosten.

Overzicht: Dit kun je kijken in 4K in Nederland

De nieuwste gadgets op CES 2018

Bright doet komende week verslag van de grote techbeurs CES 2018 in Las Vegas. Onze video’s niet missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.