Nieuws

'Silicon Valley-topmannen bezoeken omstreden seksfeesten'

4 januari 2018 15:05

Hooggeplaatste tech-managers gaan regelmatig naar met drugs overladen seksfeesten. Dat schrijft tv-presentatrice Emily Chang in een nieuw boek.

In februari verschijnt het boek Brotopia: Breaking Up the Boys’ Club of Silicon Valley van Bloomberg-presentatrice Emily Chang. Eerder deze week was een voorpublicatie te lezen bij Vanity Fair. Volgens Chang heeft 'Silicon Valley’s agressieve, vrouwenhatende, werk-boven-alles cultuur vrouwen uitgesloten van ’s werelds meest lucratieve waardecreatie ooit'. Chang sprak met tientallen mensen uit de sector en komt tot de conclusie dat sommige van de meest machtige mensen in Silicon Valley ‘supporters zijn van exclusieve, met drugs overladen op seks gefocuste feesten'.

Vrouwen maken geen kans

Zowel single als getrouwde mannen krijgen op de feesten de keus met wie ze seks willen hebben. De feesten worden volgens Chang bezocht door ‘machtige investeerders, bekende ondernemers en topmannen’. Deze praktijken maken het voor vrouwelijke ondernemers bijzonder moeilijk om door de mannencultuur te breken en een voet aan de grond te krijgen.

“Als je meedoet aan de seksfeesten, denk dan maar niet aan zelf een bedrijf beginnen of een investering te krijgen. Maar als je niet meedoet, word je buitengesloten”, zegt een vrouwelijke ondernemer tegen Chang. “Je bent gedoemd als je meedoet en gedoemd als je het niet meedoet.”

Wederom seksuele intimidatie

Het is koren op de molen op de techindustrie in Amerika, dat vele seksueel getinte schandalen te verduren kreeg vorig jaar. Zo berichtte een voormalige Uber-medewerker dat ze seksueel geïntimideerd was op de werkvloer en dat het bedrijf zelfs na meerdere klachten niet ingreep.

Ook spraken in juli 2017 verschillende vrouwen uit de techsector zich uit over seksuele intimidatie. Verscheidene vrouwen klaagden over uitnodigingen voor seks, ongewenste aanrakingen en seksistische opmerkingen.