Nieuws

'Intel-lek kan veel computers trager maken'

3 januari 2018 18:28

Een beveiligingsupdate vanwege een lek in veelgebruikte Intel-chips zou pc's en Macs flink trager kunnen maken.

Dat schrijft The Register op basis van aanstaande veranderingen aan Windows en Linux. Die aanpassingen moeten een ernstig lek in Intel-chips van ongeveer de afgelopen tien jaar oplossen. Intel meldde in november al het bestaan van ernstige beveiligingslekken in al zijn recente chips, maar heeft details nog niet publiekelijk bekend gemaakt.

In bètaversies van het open-source besturingssysteem Linux zijn echter flinke veranderingen aan de zogenoemde kernel gevonden. De kernel vormt de basis van het besturingssysteem, en heeft de meeste bevoegdheden binnen het systeem. Processors hebben speciale hardwarefuncties die er mede voor zorgen dat alleen de kernel sommige bevoegdheden heeft, en daar lijkt het nu fout te zijn gegaan.

Daarom moeten softwarebedrijven hun systemen nu aanpassen om softwarematig de bevoegdheden te verdelen. Recente testversies van nieuwe Windows-updates bevatten net als Linux wijzigingen aan de kernel. Maar omdat de software straks extra taken op zich moet nemen, worden computers mogelijk wat langzamer.

5 tot 30 procent trager

In het geval van Linux is er volgens experts sprake van een vertraging van 5 tot wel 30 procent in bestaande chips, waarbij de vertraging van 5 procent als meest voorkomend wordt genoemd. Mogelijk is die vertraging bij Windows weer heel anders.

Ook Apple gebruikt Intel-chips in zijn Macs, maar in testversies van aanstaande versies van MacOS zijn vooralsnog geen grote veranderingen aangetroffen. Een definitieve oplossing voor het Intel-lek bestaat waarschijnlijk niet, de fout zit immers in de chips zelf.