Nieuws

'Spotify vraagt beursgang aan'

3 januari 2018 17:01

Muziekdienst Spotify heeft stilletjes een beursgang aangevraagd bij de Amerikaanse toezichthouder SEC.

Het zou gaan om een directe beursgang, niet bedoeld om extra geld op te halen. Dat zegt nieuwssite Axios van verschillende bronnen te hebben gehoord.  

Een directe beursgang wordt niet begeleid door een bank. Dat betekent meer risico voor de eerste beleggers en weinig controle over de waarde van aandelen. Spotify zou het eerste echte grote bedrijf worden om met zo'n DPO direct de beurs op te gaan. Volgens Axios wil Spotify dat de beursgang in het eerste kwartaal plaatsvindt. Geruchten over de beursgang gaan al rond sinds 2014. Spotify heeft nog niet gereageerd.

Rechtszaak

Gisteren werd bekend dat Spotify is aangeklaagd door muziekuitgever Wixen Music Publishing. Het bedrijf stelt dat Spotify bewust 1,3 miljard euro te weinig betaald heeft voor de auteursrechten van meer dan tienduizend nummers. De gevolgen van die rechtszaak voor een mogelijke beursgang zijn nog niet duidelijk. 

Spotify is de populairste muziekdienst ter wereld met 140 miljoen actieve gebruikers, waarvan 50 betalende klanten. De grootste concurrent is Apple Music met meer dan 30 miljoen abonnees.

Lees ook: Spotify herinnert je aan de populaire hits uit je jeugd