Nieuws

'Apple Watch krijgt meer geavanceerde hartmonitor'

22 december 2017 11:23

Toekomstige versies van de Apple Watch zouden een geavanceerde monitor krijgen die hartritmestoornissen kan herkennen.

Het zou gaan om een nieuwe scanner waarmee gebruikers een hartfilmpje, ook wel electrocardiogram (ECG), kunnen maken. Dat zeggen ingewijden tegen Bloomberg. Apple test een versie waarbij gebruikers met twee vingers in de rand van de Apple Watch moeten knijpen, met het horloge vast om hun andere pols. Een onmerkbaar elektrisch signaal loopt via de armen van de gebruiker door de borstkas, en kan zo het hartritme nauwkeurig in kaart brengen.

Een afwijkend hartritme verhoogt het risico op beroertes en hartfalen, maar momenteel worden hartfilmpjes vaak alleen door artsen gemaakt. Draagbare monitoren bestaan wel, maar werken vaak maar enkele dagen. De Apple Watch zou het hart van de gebruiker langdurig in kaart kunnen brengen. Toch is het nog niet zeker of Apple de technologie in toekomstige versies van zijn smartwatch bouwt.

Huidige Apple Watches hebben al een hartslagmeter, die standaard alleen de de hartslag meet tijdens het sporten en een aantal maal per dag. Vorig jaar kondigde Apple een onderzoek aan in samenwerking met de Universiteit van Stanford. Daarbij wordt in metingen met de huidige hartslagmeter gezocht naar afwijkingen bij testgebruikers.