Nieuws

Zeikwijf: meer plassen in de stad

21 december 2017 13:53

In de Urban Toilet Design Challenge gingen vijf teams op zoek naar een oplossing voor het gebrek aan openbare wc's voor vrouwen.

Herinner je je nog dat een dame eerder dit jaar een boete voor wildplassen kreeg en de zaak liet voorkomen? Zij vond het oneerlijk dat er voor mannen in het Amsterdamse stadscentrum 35 wc’s zijn, tegenover één voor vrouwen. De rechter oordeelde dat vrouwen bij hoge nood best op een urinoir kunnen plassen. Dat leidde via hilarische experimenten onder de hashtag #hoedan naar het project #zeikwijf. Er moet namelijk iets geregeld worden voor vrouwen.

In de Urban Toilet Design Challenge gingen vijf teams op zoek naar een oplossing voor het gebrek aan openbare wc's voor vrouwen. Voor de challenge kregen ze exact één werkdag de tijd, wat tot bijzondere voorstellen leidde.

Zo haalt één team met groene plas-oases de vrije ervaring van het wildplassen naar de stad; kleine afgeschermde perkjes, waar zowel mannen als vrouwen hun behoefte kunnen doen en waar de regen en een rooster zorgen voor schoonmaak. De winnaar van de challenge is het TUKTUK-toilet dat via een app naar je toe komt. De tuktuks worden casco opgeleverd aan ondernemers die het toilet naar eigen inzicht kunnen vormgeven. TUKTUK-toiletchauffeurs zorgen voor een gevoel van veiligheid.

Laat plasser en pot elkaar vinden

De drie andere teams hangen een vergelijkbare gedachte aan waar wij ook veel in zien. De dichtheid van toiletten in een binnenstad is eigenlijk heel groot, alleen zitten ze in huizen en winkels. Benut deze wc’s efficiënter door particulieren of ondernemers die een centje bij willen verdienen een platform te bieden waarop plasser en pot elkaar kunnen vinden. Of het nou PlasplezHIER, UR IN of Peepl heet, dit idee zien wij het meest zitten. Nu maar hopen dat deze teams voldoende in hun idee geloven om het daadwerkelijk op te zetten.

De One Day Urban Toilet Design Challenge is uitgeschreven door Cube Design Museum in Kerkrade, naar aanleiding van hun expositie Everything You Always Wanted to Know About Toilets*But Were Afraid to Ask die nog tot 14 januari te bezoeken is.

Miniatuurvoorbeeld