Nieuws

'Apple wil apps voor iOS en Mac met elkaar combineren'

20 december 2017 18:03

Apple zou van plan zijn om ontwikkelaars apps voor iOS en Mac met elkaar te laten combineren, om zo één gebruikservaring te creëren.

Dat zeggen ingewijden tegenover de doorgaans goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg. Apple zou ontwikkelaars al het komende jaar apps willen laten ontwikkelen die even goed werken met een touchscreen als met een muis, afhankelijk van of ze op een iPhone, iPad of Mac worden gebruikt. Eén app zou zowel werken op iOS als macOS, en zelf detecteren op welk systeem hij draait.

Op die manier zou Apple zijn Mac App Store nieuw leven willen inblazen. Want waar de App Store voor iPhones en iPads druk en winstgevend is, zijn er voor de Mac veel minder apps van hoge kwaliteit. Dat komt omdat iOS vele malen meer gebruikers heeft dan de Mac, en ontwikkelaars nu nog een volledig losse app voor de Mac moeten ontwikkelen.

Achterlopen

Mac-apps lopen daarom vaak achter als het gaat om nieuwe functies, of worden helemaal niet meer vernieuwd. Zo wordt de Twitter-app voor iOS vrijwel wekelijks bijgewerkt, maar heeft de Mac-app al sinds maart geen update meer gekregen.

Apple zou het samenvoegen van apps als één van de grote functies van de nieuwe versies van iOS en macOS willen introduceren, in de herfst van 2018. Daardoor zouden app-ontwikkelaars mogelijk al in de zomer tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC op de hoogte worden gesteld van de plannen, al kunnen die nog altijd veranderen.

Eén systeem?

Concurrenten werken al langer aan dergelijke mogelijkheden. Zo kunnen sommige Android-apps worden gebruikt op Chromebooks en konden Windows-ontwikkelaars één app op zowel pc's als Windows-telefoons draaien, voordat die telefoons werden geschrapt.

Mogelijk is het samenvoegen van de apps de eerste stap naar het samenvoegen van iOS en macOS. Apple heeft altijd gezegd dat juist niet te willen, maar het bedrijf is wel vaker op zijn eigen standpunten teruggekomen. Ook zou het samenvoegen van de apps het voor Apple op termijn makkelijker maken om van Intel-chips af te stappen. Waar iPhones en iPads chips van Apple zelf gebruiken, draaien Macs nog altijd op Intel.