Nieuws

Hyperloop One haalt nieuw snelheidsrecord

20 december 2017 13:16

Hyperloop One, één van de bedrijven die werkt aan de Hyperloop-trein, heeft een snelheidsrecord van 387 km/u gezet.

Hyperloop One heeft eerder deze maand een nieuw snelheidsrecord voor Hyperloop-treinen gevestigd, meldt het bedrijf. In een testtunnel reed een wagon van het Virgin-bedrijf 387 kilometer per uur. Het vorige record werd door de Hyperloop-trein van Tesla gevestigd in augustus: 354 kilometer per uur. Hyperloop One haalde in die maand een snelheid van 309 kilometer per uur.

Uiteindelijk moeten Hyperloop-treinen veel sneller gaan rijden. De theoretische maximumsnelheid ligt op ruim 1.100 kilometer per uur. Dat is mogelijk omdat de magneettreinen in een bijna-vacuüm tunnel rijden en dus nauwelijks last hebben van luchtweerstand. Hyperloop One denkt dichter bij die snelheid te komen met een langere testtunnel.

Langere testbuis

Het huidige testtraject van Hyperloop One is nog geen 500 meter lang. Het bedrijf denkt dat het een 2 kilometer langer traject nodig heeft om uiteindelijk de 1.100 kilometer per uur te kunnen bereiken. Tijdens de test werd ook voor het eerst de luchtsluis gebruikt. In dat deel van de tunnel wordt de lucht rond de wagon weggezogen, zodat die de tunnel in kan. Hoe sneller dat gebeurt, hoe sneller het hele systeem straks functioneert.

Hyperloop One kreeg deze week ook een nieuwe bestuursvoorzitter. Niemand minder dan Richard Branson draagt de titel nu. Bransons Virgin nam eerder dit jaar een belang in Hyperloop One. Branson volgt de vorige voorzitter en Hyperloop One-medeoprichter Shervin Pishevar op, die het bedrijf eerder deze maand verliet na beschuldigingen van seksueel geweld.