Nieuws

YouTube zet grote stap naar eigen muziekdienst

20 december 2017 11:03

YouTube heeft een nieuwe muziekdeal met Universal gesloten, en naar het schijnt ook met Sony Music.

Universal bevestigt de nieuwe overeenkomst tegenover Bloomberg, Sony wil nog niet reageren. De overeenkomsten gaan over de betaling van muziekrechten. De grote platenlabels Universal, Sony en Warner zijn al jaren ontevreden met wat YouTube afdraagt voor muziek die gebruikers via de site luisteren, bijvoorbeeld door clips te kijken.

Voor een bekeken clip betaalde YouTube veel minder royalty's dan diensten als Spotify en Apple Music betalen. Met de nieuwe overeenkomst lijkt dat verleden tijd. Universal zegt dat zijn nieuwe deal met YouTube artiesten meer flexibiliteit geeft, en beter betaalt. In mei van dit jaar tekende YouTube al een nieuwe muziekdeal met Warner Music.

Eigen muziekdienst

Daarmee lijken de drie grote labels nu op betere voet met YouTube te staan. En daarmee staat de deur open voor een eigen muziekstreamingdienst. Volgens recente geruchten zou YouTube al in maart zo'n nieuwe dienst willen starten.

De muziekstreamingdienst van YouTube zou intern bekend staan onder de naam Remix, en sterk lijken op diensten als Spotify. Het luisteren van muziek zou centraal staan, al zouden er ook nog steeds muziekvideo's bekeken kunnen worden.

YouTube-moederbedrijf Google heeft eerder geprobeerd een deel van de markt voor muziekstreamingmarkt in handen te krijgen, met Google Music en abonnementsdienst YouTube Red. Google Music is echter niet erg groot, en YouTube Red richt zich steeds meer op exclusieve video's van YouTubers.