Nieuws

Frankrijk: WhatsApp mag geen gebruikersdata met Facebook delen

19 december 2017 15:58

De Franse toezichthouder CNIL heeft WhatsApp opgedragen om te stoppen met het delen van gebruikersgegevens met moederbedrijf Facebook.

WhatsApp krijgt een maand de tijd om gevolg te geven aan de beslissing van de Franse privacywaakhond. Doet het bedrijf dat niet, dan dreigt CNIL met sancties, zo schrijft de toezichthouder in een verklaring.

Vorig jaar paste WhatsApp zijn voorwaarden aan waardoor de chat-app gegevens van gebruikers kan delen met het moederbedrijf Facebook. Deze stap was tegen het zere been van de privacytoezichthouders in de Europese Unie. Zo droeg Duitsland Facebook vorig jaar september al op om te stoppen met het verzamelen van gegevens van WhatsApp-gebruikers.

Business intelligence

Facebook heeft CNIL weliswaar laten weten dat het de informatie van de 10 miljoen Franse WhatsApp-gebruikers niet heeft verwerkt voor advertententiedoeleinden, maar desondanks heeft het bedrijf volgens de toezichthouder de Franse wet overtreden. Facebook gebruikt de WhatsApp-gegevens voor veiligheidsdoeleinden en voor 'business intelligence'. Dat laatste is volgens CNIL niet toegestaan.

De Franse toezichthouder meent dat Facebook en WhatsApp zich niet kunnen beroepen op toestemming van de gebruiker. "De enige manier waarop gebruikers bezwaar kunnen maken tegen het delen van gegevens voor 'business intelligence'-doeleinden is door de app te verwijderen", stelt CNIL.

In een reactie laat WhatsApp weten dat privacy "ongelooflijk belangrijk" is voor het bedrijf. "Daarom verzamelen we heel weinig gegevens en versleutelen we elk bericht", aldus een woordvoerder van WhatsApp. "We zullen blijven samenwerken met de CNIL om ervoor te zorgen dat gebruikers begrijpen welke informatie we verzamelen en hoe deze wordt gebruikt."