Nieuws

'Succes iPhone loopt op zijn eind'

19 december 2017 14:46

De nieuwste iPhone lijkt nog niet de moneymaker voor Apple te zijn die vorige versies van de smartphone waren.

Analisten twijfelen openlijk, waarna de koers meteen iets daalde. Het aandeel Apple zakte in de voorbeurshandel op Wall Street met 1 procent.

Jarenlang werd de winst van Apple grotendeels door de verkoop van vlaggenschip iPhone naar astronomische hoogten gestuwd. Maar een analist van de beleggingstak van het Japanse financiële bedrijf Nomura denkt dat het succes van de iPhone op z'n eind loopt. 

In een advies aan klanten verlaagt hij het advies voor het aandeel Apple van 'kopen' naar 'houden', meldt zakenzender CNBC. Volgens de analist nadert de periode z'n eind waarin grote winsten op het aandeel gehaald konden worden dankzij het succes van de iPhone. 

'Steeds meer zorgen'

De analist van de Wall Street-firma is niet de enige die zijn twijfels heeft bij de iPhone X. Een analist van een ander researchbedrijf, Cowen, ziet ook aanwijzingen dat het nieuwste model nog niet zorgt voor een zogeheten 'supercycle', schrijft persbureau Bloomberg

Het aantal verkochte toestellen is weliswaar goed, aldus de analist, maar 'wij maken ons steeds meer zorgen' dat er minder toestellen zullen worden verkocht dan in eerste instantie was verwacht. De reden volgens de analist: de consument koopt oudere versies van de iPhone in plaats van de dure X, die 999 dollar in de VS en ruim 1000 euro in Nederland kost.

X veel duurder dan oudere iPhones

De X werd anderhalve maand na de iPhone 8 en de 8 Plus gepresenteerd, toestellen die ruim 250 euro goedkoper zijn. Voor dat geld krijgt de koper alleen gezichtsherkenning om het toestel te ontgrendelen en een groter scherm als extra's. 

De analist van het Amerikaanse bedrijf verwacht dat de techreus 79 miljoen expemplaren verkoopt in de laatste drie maanden van dit jaar, een marginale verbetering ten opzichte van de 78 miljoen die het in het laatste kwartaal van vorig jaar verkocht.