Nieuws

Noord-Korea hackte voor 70 miljoen euro aan bitcoins bij elkaar

18 december 2017 10:31

Een Zuid-Koreaanse krant meldt dat de Noord-Koreaanse overheid dit jaar zo'n 70 miljoen euro aan cryptomunten heeft buitgemaakt door cryptobeurzen te hacken.

De Chosun Ilbo-krant beroept zich op de Zuid-Koreaanse veiligheidsdiensten die beweren dat Noord-Korea cryptomunten heeft gestolen die op het moment van de hacks om en nabij de 6 miljoen euro waard waren. Door de enorme waardestijging van veel cryptomunten heeft de buit nu een waarde van rond de 70 miljoen euro.

Onderdeel van de Noord-Koreaanse hacks was naast het stelen van cryptomunten, het lekken van de gegevens van 36.000 account op 's werelds drukste cryptobeurs Bithumb in juni. De Noord-Koreanen zouden ruim 4,5 miljoen euro hebben geëist om de gelekte data te verwijderen.

Overigens was Bithumb niet de enige beurs die gehackt werd. In oktober werd een cyberaanval op Zuid-Koreaanse beurzen verijdeld door de Korea Internet Security Agency (KISA). Via malware in e-mail probeerde Noord-Korea de beurzen te hacken. Volgens KISA gebruikten de Noord-Koreaanse hackers dezelfde methode als bij de hack-aanval op Sony Pictures en de centrale bank van Bangladesh in 2014.