Nieuws

Bitcoin-pionier doneert 5057 bitcoins aan goede doelen

14 december 2017 11:00

Een anonieme bitcoin-miljonair verdeelt 5075 bitcoins onder goede doelen.

De anonieme donateur heeft het Pineapple Fund opgericht en een groot deel van zijn bitcoins in het goede-doelenfonds gestort. De waarde van het bitcoin-fonds is op het moment van schrijven zo'n 73 miljoen euro. Het fonds behoort daarmee tot één van de 250 rijkste bitcoin-adressen van het moment.

De bitcoin-miljonair die dol is op ananas ("Het enige nadeel is dat je er niet te veel van kunt eten"), vertelt op de site van het fonds dat hij in de vroege dagen van de bitcoin instapte en de cryptomunt mijnde, kocht en verhandelde omdat hij in het concept van gedecentraliseerd geld geloofde. 

De bitcoin-pionier had echter nooit verwacht dat de munt zo in waarde zou toenemen: hij heeft nu meer geld dan hij ooit kan uitgeven. Daarom besloot hij het Pineapple Fund op te richten. Volgens de donateur is de waarde van zijn fonds meer dan de totale waarde van alle bitcoins toen hij met de cryptomunt begon.

Veiligheid

De weldoener wil anoniem blijven omdat hij zich steeds meer zorgen maakt over zijn veiligheid. De miljonair zegt op de site dat hij stilletjes en onopvallend wil leven. De meeste mensen in zijn leven hebben geen idee over zijn rijkdom aan bitcoins.  

De naam voor het fonds koos hij omdat hij gek is op ananas. Goede doelen kunnen zich overigens zelf aanmelden voor een donatie, mits het geregistreerde goede doelen zijn. Individuen krijgen geen bitcoins. 

Ondertussen hebben vier goede doelen tussen de half miljoen en een miljoen dollar in bitcoins ontvangen. Op Reddit waar de miljonair zijn fonds aankondigde, gaven lezers allerlei suggesties voor goede doelen waarbij de nadruk vaak op technologie lag. De miljonair zegt dat hij ook op zoek is naar niet technologische georiënteerde doelen.