Nieuws

Provider maakt internetverbinding met nat touw

14 december 2017 11:50

Nadat een klant klaagde dat zijn ADSL-verbinding trager was dan een nat touw, nam een Britse provider de proef op de som.

Een klant van de kleine Britse internetprovider Andrews & Arnold was ontevreden over zijn internetsnelheid en vroeg bij wijze van grap voor een upgrade naar een stuk nat touw. Dat zou sneller moeten zijn dan zijn lange ADSL-verbinding, schrijft directeur Adrian Kennard van de provider.

Technici namen de proef op de som door een nat stuk touw in zout te laten weken, voor een betere geleiding. Daarna werd het 2 meter lange touw tussen een zender en ontvanger gespannen en dat zorgde zowaar voor een verbinding. De snelheid was met 3,5 Mbps bepaald niet snel, toch toont de test volgens de provider de flexibiliteit van ADSL aan. Praktisch is de oplossing niet: hoe langer het touw, hoe lager de snelheid en bovendien moet het touw elk half uur opnieuw nat worden gemaakt.

Slechte geleider

Professor natuurkunde Jim Al-Khalili van de Universiteit van Surrey verklaart tegenover de BBC dat het materiaal in dit geval niet eens zoveel uitmaakt. "Nat touw is niet zo'n goede geleider van elektriciteit als koperdraad, maar het gaat hier niet om de elektrische stroom. Het touw fungeert hier als geleider voor een elektromagnetische golf. En omdat het signaal met een hoge frequentie wordt uitgezonden, maakt het materiaal niet zo veel uit."

Het is niet voor het eerst dat een vreemd materiaal wordt gebruikt als internetkabel. In 1995 demonstreerde maker van netwerkapparatuur Broadcom de kwaliteit van zijn nieuwste netwerkkaart door die met prikkeldraad te verbinden. Toen werd de indrukwekkende snelheid van 100 Mbps bereikt.