Nieuws

Apple steekt miljoenen in maker Face ID-laserchip

13 december 2017 17:50

Apple investeert 390 miljoen dollar in Finisar, het bedrijf dat de laser voor Face ID-gezichtsscanner maakt.

Met de investering gaat Finisar een fabriek in Texas openen, goed voor 500 nieuwe banen, meldt Apple woensdag. Het bedrijf maakt vertical-cavity surface-emitting lasers, of VCSELs. Die laserchips zorgen ervoor dat de TrueDepth-camera van de iPhone X gezichten nauwkeurig in 3D kan scannen.

De technologie wordt gebruikt voor Face ID, Animoji en de portret-selfies van de iPhone X. Daarnaast zorgt de technologie van Finisar dat de AirPods weten wanneer ze uit de oren van gebruikers worden gehaald, zodat muziek automatisch wordt gepauzeerd. Volgens Apple presteren VCSELs beter, zijn ze compacter en goedkoper dan traditionele lasersystemen.

10 keer meer chips

Apple zegt de VCSEL-technologie in rap tempo in te gaan zetten. In het vierde kwartaal van dit jaar neemt het bedrijf naar eigen zeggen 10 keer meer VCSELs af dan in een vorig kwartaal wereldwijd werden geproduceerd. Met de investering zal Finisar zowel zijn productie uitbreiden als onderzoeksuitgaven flink opschroeven.

De investering van 390 miljoen dollar komt uit een Apple-investeringfonds van in totaal 1 miljard dollar. Het fonds is speciaal ingesteld om makers van onderdelen in de VS te ondersteunen en zo meer Amerikaanse banen te creƫren. Van de 1 miljard dollar ging eerder al 200 miljoen dollar glasmaker Corning, dat het glas van iPhones maar ook van veel andere smartphones en tablets maakt.