Nieuws

Vanaf 2018 kies je zelf je modem of tv-kastje

13 december 2017 15:09

Waar je nu nog een modem, router of tv-ontvanger van je provider krijgt, mag je vanaf volgend jaar zelf kiezen.

Met die maatregel wil Nederland voldoen aan Europese regelgeving, meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) woensdag. De Europese regelgeving bepaalt dat modems, routers en tv-ontvangers onderdeel zijn van het privénetwerk van een consument of bedrijf. En dus mogen consumenten en bedrijven straks zelf kiezen welke apparatuur zij willen gebruiken, zoals mensen nu ook al zelf een telefoon naar hun eigen wensen aanschaffen.

Providers mogen straks nog steeds eigen apparatuur aanbieden, maar in de loop van 2018 moeten consumenten daarnaast eigen keuzevrijheid krijgen. Dat moet de concurrentie op de markt voor modems, routers en tv-ontvangers vergroten, staat in de toelichting van de voorgestelde regeling. Nu hebben consumenten die een modem van hun provider hebben gekregen weinig aanleiding om verder te zoeken.

Mening geven

Providers staan kritisch tegenover het plan van vrije apparaatkeuze, maar kwamen volgens het ministerie niet zelf met een oplossing. Om het vrije handelsverkeer op netwerkapparaten te waarborgen, vindt het ministerie de maatregel ook noodzakelijk. De nieuwe situatie kan ook zorgen voor andere aanbiedingen van providers, bijvoorbeeld met of juist zonder bijgeleverde apparatuur.

De overheid houdt een consultatie over dit nieuwe beleid. Daarbij wordt alle betrokkenen om hun mening gevraagd, ook consumenten. Tot 15 februari is het mogelijk om te reageren op onder meer de duidelijkheid van de nieuwe regels, en of consumenten verwachten voordelen te ondervinden.