Nieuws

Eerste vingerscanner onder telefoonscherm in productie

13 december 2017 11:01

De eerste vingerafdrukscanner die onder het scherm van een telefoon zit, gaat binnenkort in massaproductie.

Smartphones krijgen dunnere randen en daardoor is er geen plaats meer voor vingerafdrukscanners op de voorkant van toestellen. Op veel toestellen worden de scanners dus verplaatst naar de achterkant, zoals bijvoorbeeld bij de Galaxy S8 gebeurde, of ze verdwijnen volledig zoals bij de iPhone X.

Niet ideaal. Dat zou namelijk de vingerafdrukscanner onder het scherm zijn. Dat was vooralsnog niet mogelijk, maar fabrikant Synaptics meldt nu dat het een vingerafdrukscanner onder het scherm gaat massaproducten. Synaptics ontwikkelt onder meer vingerafdrukscanners voor tal van smartphonemakers.

Grote smartphonemaker

De vingerafdrukscanner die onder het scherm geplaatst kan worden heet Clear ID. Synaptics werkt naar eigen zeggen samen met een "top vijf"-smartphonemaker. Wie is niet duidelijk, maar waarschijnlijk valt Apple af: het bedrijf ontwikkelde zijn Touch ID-vingerafdrukscanner zelf en lijkt die technologie met de iPhone X vaarwel te zeggen, en te kiezen voor gezichtsherkenning. Synaptics levert wel beeldcomponenten aan Apple.

Het bedrijf heeft het waarschijnlijk over één van de grote Android-makers, met Samsung voorop. Er gaan al langer geruchten dat Samsung graag een vingerafdrukscanner onder het scherm van zijn Galaxy-toestellen zou willen bouwen. De plaatsing van de scanner achterop de S8 en Note 8 zou een noodgedwongen compromis zijn, omdat scanners voor onder het scherm nog niet klaar waren.

Maar volgens een gerucht in oktober zou Samsung juist weer niet willen samenwerken met Synaptics. Daarmee blijven Chinese smartphonemakers als Huawei, Xiaomi, Vivo en Oppo over. Chipmaker Qualcomm toonde eerder dit jaar ook al een vingerafdrukscanner voor onder een telefoonscherm, maar het is nog onduidelijk wanneer die verschijnt.