Consumentenbond waarschuwt: koop geen Galaxy S7

Consumentenbond waarschuwt: koop geen Galaxy S7

12-12-2017 09:22 Laatste update: 26-04-2018 15:06

De Consumentenbond adviseert om geen Galaxy S7 meer te kopen omdat de toestellen vanaf maart geen software-updates meer zouden krijgen.

De Consumentenbond voert al langer campagne tegen Android-fabrikanten: in plaats van twee jaar zouden bedrijven telefoons minstens vier jaar van updates moeten voorzien. 

'Absurd'

Als een telefoon geen software-updates meer krijgt, worden kwetsbaarheden in de software niet gedicht. Dit maakt het voor criminelen makkelijker op jouw telefoon in te breken. Naast de Galaxy S7 worden volgens de Consumentenbond ook de Galaxy S7 Edge en Galaxy J3 2016 vanaf maart niet meer van software-updates voorzien.

Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, vindt deze praktijken 'absurd': "Samsung beëindigt de ondersteuning van drie telefoons binnen twee jaar na de releasedatum en kijkt er niet meer naar om, terwijl de toestellen veelal langer op de markt blijven. Samsung heeft wat ons betreft een verplichting waar zij niet zomaar voor weg kan lopen."

Samsung

Volgens Samsung loopt de Consumentenbond te hard van stapel. Een woordvoerder zegt dat telefoons minstens twee jaar van software-updates worden voorzien en sommige telefoons worden langer ondersteund, waaronder de S7.

"Dat betekent niet dat we bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S7 in maart 2018 stoppen met de ondersteuning van software-updates. Zo hebben wij de Samsung Galaxy S6 uit 2015, S5 uit 2014 en S4 uit 2013 dit jaar van updates voorzien. De Samsung Galaxy S6 heeft begin december nog een update gehad."

Op de vraag of Samsung van plan is de S7 vier jaar te ondersteunen, heeft de woordvoerder geen antwoord. 

Pixel en WileyFox

Veel fabrikanten geven volgens de Consumentenbond niet of nauwelijks informatie over Android-updates. Google belooft dat zijn telefoons, die worden uitgegeven onder de naam Pixel en voorheen Nexus, minstens drie jaar Android-updates ontvangen. De Pixel-telefoons zijn alleen niet in Nederland te koop.

Naast Google staan de fabrikanten WileyFox, Nvidia, Sony en Nokia ook bekend om het lang ondersteunen van Android-toestellen, zegt Thomas Haenen van Android Planet. Opvallend genoeg zijn dit allemaal relatief kleine fabrikanten, in tegenstelling tot grootmachten als Samsung en Huawei.

Apple brengt meestal vijf jaar lang updates voor zijn apparaten uit. iOS 11, de laatste versie van Apples mobiele besturingssysteem, is beschikbaar voor de in 2013 uitgebrachte iPhone 5S.