Nieuws

Frankrijk gaat mobiele telefoons op scholen verbieden

11 december 2017 17:23

Vanaf september 2018 zijn smartphones op basisscholen en middelbare scholen in Frankrijk verboden.

Jean-Michel Blanquer, de Franse minister van onderwijs, kondigde de maatregel zondagavond op tv aan. Dat schrijft Le Monde. Telefoons waren op basisscholen en middelbare scholen tijdens de lessen al verboden, voortaan zijn ze dat ook tijdens pauzes en tussenuren. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het verbod eruit zal zien. De minister zegt dat er verschillende manieren zijn om de maatregel uit te werken. Daarnaast zijn er uitzonderingen: soms zijn smartphones volgens Blanquer nodig voor onderwijs of bij noodsituaties.

De maatregel komt er omdat kinderen niet meer spelen tijdens de pauzes. "Ze staren alleen nog maar naar hun telefoon", zegt de minister. "Dat is een probleem, onderwijskundig gezien." Ook ziet Blanquer de ban als een manier om internetpesten tegen te gaan.

Er zijn ook sceptici, waaronder lerarenvakbonden. Zij vragen zich af hoe het verbod is te handhaven en of ze schooltassen moeten gaan doorzoeken. Daarnaast is er de kwestie of ze het moeten respecteren als ouders hun kinderen een telefoon willen meegeven.