Nieuws

'Apple wil Shazam overnemen'

11 december 2017 10:22

Volgens de geruchtenmolen staat Apple op het punt om de muziekherkenningsapp Shazam over te nemen.

Volgens bronnen van de nieuwssite TechCrunch zou Apple Shazam ​deze week al overnemen. Hoewel de app populair is en in september 2016 de grens van 1 miljard downloads passeerde, draait het bedrijf nog steeds licht verlies. Apple zou volgens TechCrunch zo'n 350 miljoen euro neertellen voor Shazam. Shazam heeft zelf via investeerders waaronder Sony Music, Universal Music en Access Industries (eigenaar van Warner Music) ruim 120 miljoen euro opgehaald.

De Shazam-app kan binnen enkele seconden muziek op de radio, op tv of in de kroeg herkennen. Shazam verdient vervolgens onder meer aan het doorsluizen van gebruikers naar Spotify, Google Play Music en Apple Music. Die betalen Shazam als de gebruiker muziek koopt.

Wat Apple precies voor ogen heeft met een eventuele overname is niet duidelijk. Het kan een strategische zet zijn voor Apple om Apple Music sneller te laten groeien: Shazam zou na een overname hoogstwaarschijnlijk niet meer doorverwijzen naar andere muziekdiensten zoals Spotify. Spotify is op dit moment met 60 miljoen gebruikers wereldwijd twee maal zo groot als Apple Music met 27 miljoen gebruikers.