Nieuws

Tesla werkt aan eigen chips voor kunstmatige intelligentie

8 december 2017 20:51

Tesla-topman Elon Musk zegt dat het bedrijf werkt aan eigen chips voor kunstmatige intelligentie (AI).

Dat zei Elon Musk tijdens de NIPS-conferentie voor zelflerende machines, meldt The Register. Volgens de altijd bescheiden Musk 'ontwikkelt Tesla speciale AI-hardware waarvan wij denken dat het de beste ter wereld is'. "Ik wil duidelijk maken dat Tesla serieus is over AI, zowel op het gebied van software als hardware. Wij ontwikkelen eigen AI-hardware", aldus Musk.

Er gaan al langer geruchten dat Tesla aan eigen chips voor zijn deels zelfrijdende auto's werkt. In september meldde CNBC dat Tesla zou samenwerken met chipmaker AMD, en dat het bedrijf 50 mensen aan eigen chips had werken. Die zouden onder leiding staan van voormalig AMD- en Apple-chipontwerper Jim Keller, die sinds januari 2016 aan het hoofd staat van Tesla's Autopilot Hardware Engineering-divisie.

Snel en veelzijdig

Met eigen chips zou Tesla zich kunnen onderscheiden van de concurrentie. Net als veel andere makers van zelfrijdende auto's gebruikt Tesla momenteel speciale processoren van chipmaker Nvidia. Eigen chips zou Tesla mogelijk beter kunnen afstellen op zijn specifieke eisen en eigen software.

Chips voor kunstmatige intelligentie moeten erg snel zijn en veel data tegelijkertijd kunnen verwerken. Zelfrijdende auto's zijn voorzien van laser-systemen, camera's en andere sensoren die continu de omgeving van de auto scannen. Chips moeten snel genoeg zijn om al die data foutloos te verwerken en er in een fractie van een seconde naar te handelen.  

Lees ook:

Nissan test in maart een dienst met zelfrijdende taxi's

Apple publiceert doorbraak rond zelfrijdende auto's