Nieuws

Plastic objecten kunnen op wifi zonder batterij of elektronica

6 december 2017 12:25

3D-geprinte plastic objecten kunnen gegevens via wifi versturen zonder de hulp van batterijen of elektronica.

Onderzoekers van de University of Washington zijn erin geslaagd om plastic objecten te maken die via wifi informatie kunnen overbrengen. Het opmerkelijke is dat deze voorwerpen dat kunnen doen zonder dat ze batterijen of elektronica bevatten, schrijft Engadget.

De voorwerpen bevatten een plastic antenne die gebruik kan maken van de omgevings-wifi. Met behulp van veren, versnellingen en schakelaars is het op die manier mogelijk om beweging om te zetten in informatie die via de antenne wordt verzonden.

Windmeter en fles wasmiddel

Zo maakten de studenten een windmeter met een tandwieltje. Als de windmeter draait, maken de tanden contact met de antenne die de omgevings-wifi reflecteert. Met behulp van een wifi-ontvanger is deze informatie op te vangen, zodat je op afstand kunt zien hoe hard de windmeter draait.

De technologie kan onder meer worden toegepast in slimme voorwerpen, menen de onderzoekers: bijvoorbeeld in een sensor waarmee je kunt zien hoeveel wasmiddel er nog in de fles zit. Als je wasmiddel bijna op is, kan de sensor automatisch een opdracht versturen aan je smartphone dat er een nieuwe fles besteld moet worden.

Lees ook:

Rotterdamse startup werkt aan 'einde van de batterij'