Nieuws

Tweede Kamer stemt voor onderzoek hyperloop

6 december 2017 10:53

Het onderzoek naar de aanleg van een hyperloop in Flevoland gaat door. De Tweede Kamer heeft daarmee ingestemd.

Dinsdagavond stemde de hele Tweede Kamer in met het voorstel van D66-kamerlid Rob Jetten. Dat betekent nog lang niet dat de komst van de Nederlandse hyperloop vastligt. Er wordt alleen verder gekeken naar de financiering van de testfaciliteit, die zo'n 120 miljoen euro zou kosten.

Demissionair minister Schultz van Haegen adviseerde na een haalbaarheidsstudie van TNO de Tweede Kamer om een 5 kilometer lange testfaciliteit te laten bouwen. D66-kamerlid Rob Jetten verzocht de Kamer vervolgens om samen met onder meer het Nederlandse Hardt Hyperloop de financiering verder te onderzoeken. Dat bedrijf test zelf al met een buis van dertig meter. 

Ook andere partijen zien Nederland graag aan kop lopen met het vervoer van 1200 kilometer per uur, deels afkomstig uit de koker van Elon Musk. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat kreeg begin november een enthousiaste brief over de hyperloop, ondertekend door Constantijn van Oranje, verschillende lokale politici en topmannen van NS, BAM en Havenbedrijf Rotterdam.

In januari won een team van de TU Delft de Hyperloop-wedstrijd van ruimtevaartbedrijf Space X in Los Angeles:

Lees ook:

Hyperloop: in 10 minuten van Amsterdam naar Groningen