Nieuws

Nieuwe Windows-laptops met 20 uur accuduur

6 december 2017 10:55

Microsoft heeft een serie nieuwe Windows-laptops met energiezuinige Snapdragon-chips aangekondigd.

Waar telefoons al jaren draaien op energiezuinige ARM-chips, doen laptops het vaak nog met chips van Intel. Krachtiger, maar ook minder zuinig. Microsoft komt nu voor de tweede keer met laptops die zo'n ARM-chip gebruiken. Vijf jaar geleden flopten deĀ Windows RT-tablets, die een beperkte versie van Windows draaiden.

Nu probeert Microsoft het samen met Asus, HP en Lenovo opnieuw. De laptops van de merken gebruiken een Qualcomm Snapdragon 835-chip en draaien op Windows 10S. Die versie is iets beperkter dan het volledige Windows 10, maar lang niet zo beperkt als Windows RT destijds.

Windows 10S is op alle vlakken het volledige Windows 10, maar kan enkel apps uit de Windows Store draaien. Apps die voor Intel-chips gemaakt zijn, zijn dankzij een emulator toch te gebruiken op de nieuwe laptops. Apps als Photoshop, Office en Chrome zouden te gebruiken moeten zijn, maar voor games zijn de laptops dan weer niet geschikt. Ook op deze laptops is Windows 10S echter te upgraden naar Windows 10 Pro, ten koste van de batterijduur en prestaties.

Enrome batterijduur

Dankzij de Snapdragon-chip die ook in tal van recente high-end Android-toestellen zit, hebben de laptops een enorme batterijduur. Microsoft belooft 20 tot 22 uur actief gebruik. Fors meer dan de hoogste schattingen van Intel-laptops, zelfs als de accuduur in de praktijk lager uitvalt.

Dankzij de Snapdragon-chip hebben de laptops nog enkele voordelen die smartphones ten opzichte van laptops hebben. Zo staan ze altijd stand-by, en gaan niet in slaapstand zoals traditionele laptops. De internetverbinding blijft ook gewoon aan staan, zodat notificaties, e-mail en andere apps voortdurend up-to-date worden gehouden: meer zoals een tablet dan als een laptop dus.

Asus en HP hebben hun laptops met Snapdragon-chip al gepresenteerd. De hybride Asus NovaGo heeft een 13,3 inch scherm, tot 8 GB RAM en tot 256 GB opslag en gaat 599 dollar kosten. De HP Envy x2 is een 12,3 inch hybride model, ook met tot 8 GB RAM en tot 256 GB opslag, voor een nog onbekende prijs. De laptop van Lenovo wordt tijdens techbeurs CES begin volgend jaar aangekondigd, en de nieuwe laptops verschijnen in het voorjaar.

Review Surface Laptop: goed MacBook-alternatief