Nieuws

Google-AI schrijft AI die het werk van programmeurs overtreft

9 december 2017 20:01

Slimme Google-software kan zelf algoritmes met kunstmatige intelligentie schrijven. Deze AI herkent objecten en mensen beter dan alle systemen die door mensen werden gemaakt.

Afgelopen mei kondigden onderzoekers van Google Brain AutoML aan: software voor kunstmatige intelligentie die zelf in staat was om sotware met kunstmatige intelligente te schrijven. Het meest recente resultaat van AutoML doet aan beeldherkenning en doet dat beter dan de AI die door de onderzoekers van Google zelf is gemaakt.

Dit NASNet kan dankzij reinforcement learning allerlei objecten en mensen in realtime te leren herkennen in video's. In dit leerproces evalueerde AutoML de resultaten van zijn 'kind' NASNet en verbeterde keer op keer de algoritmes, zodat NASNet steeds beter objecten leerde herkennen. Hierdoor overtreft NASNet alle andere computervisie-systemen die door mensen zijn ontwikkeld.

De toepassingen zijn legio. Van zelfrijdende auto's die hun omgeving in fracties van secondes moeten herkennen tot en met een systeem dat blinden kan helpen om beter te navigeren door de wereld om hen heen.

De gevaren van AI

Deze ontwikkeling roept echter ook de nodige vragen op. Als kunstmatige intelligentie zichzelf kan schrijven dan zou het bijvoorbeeld per ongeluk of opzettelijk ingeprogrammeerde vooroordelen kunnen doorgeven aan volgende versies. En hoe snel kan AI weer nieuwe AI's schrijven? Kunnen wij mensen dat wel bijhouden? Overheden doen er jaren over om regelgeving te bedenken en te implementeren. 

Gelukkig dat de techgiganten als Amazon, Facebook, Google, Microsoft, IBM en Apple via het initiatief Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society verenigd zijn om AI verantwoordelijk te ontwikkelen. Google-moederbedrijf Alphabet heeft onlangs ook een groep in het leven geroepen gericht op ethische implicaties van kunstmatige intelligentie. 

Eén ding staat vast: de ontwikkeling van AI die AI kan schrijven betekent dat de mensheid niet langer een afwachtende houding kan aannemen. Wij moeten op korte termijn definiëren hoe strak wij de teugels van kunstmatige intelligentie in handen blijven houden.