Nieuws

Google laat iedereen met beeldherkenning spelen

1 december 2017 17:08

Met Google's AIY Vision kit kan de doe-het-zelver aan de slag met kunstmatige intelligentie en beeldherkenning.

Google startte eerder dit jaar het AIY-project. het doel daarvan is om kunstmatige intelligentie naar de maker-community te brengen. Google's eerste AIY-kit was de Voice Kit, waarmee je zelf de gekste apparaten kunt uitrusten met de slimme Google Assistant. Nu komt Google met de AIY Vision Kit, waarmee je aan de slag kunt met beeldherkenning gecombineerd met kunstmatige intelligentie.

Net zoals de AIY Voice Kit moet je de Vision Kit zelf bouwen. Voor omgerekend zo'n 45 euro krijg je een VisionBonnet-printplaatje, een RGB arcade-achtige knop, een piezo-luidsprekertje, een macro/groothoek lenskitje, een statiefmoer en diverse andere onderdelen die je in een meegeleverde kartonnen behuizing kunt bouwen. Je moet wel zelf een Raspberry Pi Zero W, een Raspberry Pi-camera, een SD-kaart en een voeding hebben. 

Hond bij de voordeur

De AIY wordt geleverd met software gebaseerd op neurale netwerken waarmee je via kunstmatige intelligentie drie vormen van beeldherkenningen kunt uitvoeren. Eentje herkent duizenden dagelijkse objecten, de ander gezichten en uitdrukkingen en met de derde kun je personen, katten of honden herkennen.

Met deze hard- en software combi zou je volgens Google bijvoorbeeld kunnen zien wanneer je kat de tuin verlaat, de hond bij de voordeur aan het blaffen is, allerlei dieren en planten kunnen herkennen en een alarm laten afgaan als je broertje je kamer binnensluipt. Google doet slechts enkele suggesties, want het bedrijf is vooral benieuwd wat de doe-het-zelvers zelf zullen bedenken.

Niet naar Europa

De AIY Vision Kit is alleen vooruit te bestellen via Micro Center in de VS. Dit bedrijf verstuurt niet naar Europa. Je zou echter wel een van de vele bedrijven kunnen gebruiken die zich specialiseren in het doorsturen van in Amerika gekochte producten.