Nieuws

Qualcomm wil verbod op iPhones zonder Qualcomm-chips in de VS

1 december 2017 09:12

Qualcomm wil een einde maken aan de Amerikaanse import en verkoop van iPhones die gebruikmaken van een Intel-modem.

De chipmaker heeft daartoe een verzoek ingediend bij de Amerikaanse International Trade Commission. Qualcomm richt zijn pijlen op uitvoeringen van de iPhone X, 8, 8 Plus, 7 en 7 Plus die gebruikmaken van een Intel-modem in plaats van een Qualcomm-modem.

Het betekent een nieuw hoofdstuk in het juridische steekspel tussen Qualcomm en Apple. De chipmaker beschuldigt Apple ervan inbreuk te maken op zijn octrooien. Ook verdenkt Qualcomm Apple ervan Qualcomm-code te hebben gedeeld met concurrent Intel.

Als het aan Qualcomm ligt, mag Apple daarom alleen iPhones in de VS verkopen die geen inbreuk maken op de Qualcomm-patenten. “Het voorkomen van dergelijke patentschendingen en het belonen van innovatie is de reden waarom het patentsysteem in het leven is geroepen”, aldus Qualcomm.

Overdreven claims

Omgekeerd vindt Apple dat Qualcomm te veel vraagt voor het gebruik van die technologie en beschuldigt het bedrijf er bovendien van dat het zijn sterke marktpositie op de markt voor chips misbruikt. Apple zou daarom van plan zijn om in toekomstige iPhone-modellen de Qualcomm-processors volledig te vervangen door chips van Intel en mogelijk MediaTek.

“Qualcomm maakt overdreven claims over zijn rol in de ontwikkeling van de smartphone”, stelt Apple. “Maar de feiten laten zien dat het Apple was dat een makkelijk te gebruiken computertelefoon ontwikkelde, niet Qualcomm.”