Nieuws

'3D-print van hartafwijking zorgt voor meer begrip'

29 november 2017 15:03

Met 3D-geprinte modellen van hartafwijkingen kan een arts betere uitleg geven bij slechtnieuwsgesprekken.

Met het project Heartbits willen studenten van de TU Delft en Universiteit Leiden de slechtnieuwsgesprekken voor mensen met een hartafwijking iets aangenamer maken. Volgens de studenten worden mensen tijdens zo'n gesprek nog weleens overdonderd door informatie. "Ze krijgen vaak in moeilijke woorden uitgelegd wat er mis is met hun hart", zegt Tom Schild, student industrieel ontwerp aan de TU Delft.

Beter uitleggen

Dat heeft als gevolg dat mensen hun eigen afwijking niet goed kennen en daarom ook moeilijker uit kunnen leggen aan familie en vrienden. Door gebruik te maken van 3D-geprinte modellen kan een arts een specifieke afwijking erbij pakken. Aan de hand van het model kan de patiënt beter ingelicht worden.

Een stap verder is dat patiënten aan de hand van hun CT-scan hun eigen hart als 3D-print mee naar huis krijgen. "Zodat je aan een dierbare kan laten zien: zo werkt het en dit is wat er mis is met mijn hart. Daarom kan ik misschien niet meedoen aan deze fietsactiviteit van de familiedag."

Wel denkt Schild dat het financieel niet haalbaar is om voor iedereen een uniek 3D-geprint hart te maken. Daarom onderzoeken de studenten wat er met behulp van virtual reality mogelijk is.

Hololens

Daarvoor is onder andere een Hololens van Microsoft aangeschaft, waarmee bloedstromen inzichtelijk worden gemaakt. "Dat is nog toekomstmuziek, maar het zou heel fijn zijn om persoonlijk afgestemd te zien wat er met jou aan de hand is."

De universiteiten en de studenten onderzoeken nu of Heartbits tot bedrijf kan uitgroeien.