Beeld © anp
Beeld © anp
Nieuws

Minister Hoekstra waarschuwt voor beleggen in bitcoin

28 november 2017 17:40

De bitcoin is geen veilig alternatief voor sparen, waarschuwt minister Wopke Hoekstra. "Spaargeld is tot 100.000 euro beschermd, maar de bitcoin heeft geen vangnet."

Hoekstra noemt de waarschuwingen van toezichthouders AFM en DNB 'verstandig'. Hoekstra wijst op het depositogarantiestelsel, waarbij spaardertegoeden tot 100.000 euro gedekt zijn als een bank failliet gaat. "Als je in bitcoin stapt, is dat helemaal voor eigen rekening", aldus Hoekstra. "Er is geen achtervang, je kunt nergens aankloppen als je geld ineens weg is."

"Zeker wanneer iemand niet een hele grote beurs heeft lijkt het me onverstandig om dat geld allemaal in bitcoins te investeren. Het is toch een beetje het geld op rood of op zwart zetten", zegt Hoekstra.

Koersen stijgen door

De koers van de bitcoin schoot vandaag op meerdere beurzen door de 10.000 dollar en ook de koers van cryptocurrency ethereum stijgt al maanden. Toezichthouder AFM waarschuwde onlangs voor de zogeheten initial coin offerings, een soort kruising tussen een beursgang en een crowdfundactie voor nieuwe cryptomunten. Volgens de AFM zijn investeerders door de hype 'verblind' voor de risico's.

Al eerder waarschuwde de toezichthouder voor beleggen in cryptocurrencies vanwege de forse koersschommelingen en de ingewikkelde theorie erachter. Dat laatste is ook de reden dat Hoekstra zelf niet in bitcoins belegt, vertelt hij: "Nee, dat is allemaal veel te ingewikkeld voor mij." 

Lees ook: Bitcoin 10.000 dollar waard