Nieuws

Facebook gaat in meer landen zelfmoordberichten opsporen

28 november 2017 08:16

Facebook gaat zijn software om suïcidale gebruikers op te sporen inzetten in meer landen, maar niet in Nederland.

In maart van dit jaar begon het sociale netwerk in de Verenigde Staten al een test met het scannen van berichten en reacties op teksten die kunnen wijzen op zelfmoordplannen. Dergelijke berichten komen terecht bij Facebook-medewerkers die proberen de betreffende gebruiker te helpen.

Zij adviseren bijvoorbeeld om een hulplijn te bellen en nemen in sommige gevallen zelf contact op met de autoriteiten. In de afgelopen maand kwamen hulpverleners in ruim honderd gevallen in actie nadat de Facebook-software signalen detecteerde die wezen op een dreigende zelfmoord.

Vanwege het succes van de test in de VS heeft Facebook nu besloten om ook elders software in te zetten die op zoek gaat naar suïcidale gebruikers, zo meldt Reuters. De software zoekt volgens het persbureau onder meer naar vragen van het type ‘Gaat het wel goed met je?’ en ‘Kan ik helpen?’.

Privacyrichtlijn

Facebook maakt niet bekend in welke landen het bedrijf de software gaat inzetten. Dat zal in ieder geval niet in Nederland zijn. Volgens het sociale netwerk zal de scansoftware niet worden toegepast in de Europese Unie, vanwege ‘gevoeligheden’ waarover het bedrijf niet wil uitweiden.

TechCrunch wijst erop dat het monitoren van berichten en conversaties via sociale media met behulp van scansoftware op gespannen voet staat met de algemene verordening gegevensbescherming. Deze Europese privacyrichtlijn stelt paal en perk aan het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens.