7 highlights van het Amsterdam Light Festival

7 highlights van het Amsterdam Light Festival

08-12-2017 07:46 Laatste update: 26-04-2018 15:37

Het lichtfestival in Amsterdam heeft onder andere een werk van de beroemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei.

Het werk van Weiwei is één van de 21 kunstwerken die vanaf het water te zien zijn en vormt letterlijk de rode draad door Amsterdam. De overige 15 van de 36 stuks lichtkunst staan op het land en zijn vanaf 14 december te bezichtigen op het Marineterrein. Let op: de kunstwerken zijn alleen te zien tussen 17.00 en 23.00 uur, daarna gaat het licht uit.

Ook de eerste World Masters Projection Mapping is nieuw: een internationale competitie voor professionele videokunstenaars. Zij creëren een ‘architectural mapping’, een videoprojectie op maat die is bestemd voor de façade van het iconische gebouw van EYE Filmmuseum, aan het IJ. Onderdeel van de setup zijn ook twee grote waterschermen in het IJ als extra projectievlak.

Als eerste opent de waterroute. Van de 21 kunstwerken die de grachten verlichten is het werk Thinline van Ai Weiwei de publiekstrekker. De Chinese kunstenaar en activist trekt met een 6,5 kilometer lange lichtlijn een grens door de stad. Wie mag naar binnen, wie niet? Wie bepaalt dat? Een actueel thema.

De Kosovaarse kunstenaar Driton Selmani vond voor zijn kunstwerk Eye to Eye inspiratie in het nazar-amulet dat de stad Amsterdam, haar inwoners en bezoekers beschermt tegen alle kwade invloeden. Het weert de angst af die Europa al jaren in zijn ban houdt.

Met het kunstwerk Infinita, een opengespleten kristal, stelt de Britse kunstenaar Cecil Balmond de vraag of de essentie van ons bestaan waarneembaar is, of dat deze onder het oppervlak ligt.

Een Nederlandse bijdrage aan de expositie op het water is Whole Hole van Vendel & de Wolf. Wie tijdens een rondvaart Whole Hole binnenvaart, wordt als het ware een wormgat ingetrokken. Zo reis je volgens de kunstenaars naar een andere plek in de ruimte, of zelfs naar een parallel universum. Of gewoon van de Amstel naar de Herengracht.

Ook van Nederlandse bodem is Origin van VeniVidiMultiplex. Origin is een kosmische knal, geïnspireerd door de oorsprong van licht. De lichtstralen van de installatie, die zich in een cirkelvorm boven je uitspreiden, verbeelden als een reusachtige 'oertekening' het ontstaan van licht.

Touch of Time van Lambert Kamps is een digitale klok uit ledlampen die hij door perslucht in- en uit laat schuiven waardoor het lijkt alsof ze afwisselend uit- en aangaan. Touch of Time hypnotiseert en verwart voorbijgangers, deze klok loopt namelijk niet op tijd. De installatie laat de tijd versnellen, vertragen, verspringen of zelfs helemaal verdwijnen.

Wie op een boot langs Claes Meijers installatie Lifeline vaart, ziet twee lange lijnen van licht (groen boven water, blauwwit onder het oppervlak) op de kademuur bewegen. Ze geven de geluidsgolven van scheepsmotoren onder water nauwkeurig weer. Maar niet alleen het geluid van plezier- en vissersboten, ook dat van containerschepen, boorplatforms, bouwactiviteiten en windmolenparken is onder water hoorbaar.

Deel twee op het Marineterrein

Vanaf 14 december opent het tweede deel van het lichtfestival. Naast vanaf het water kun je dan op het land de wandelroute kiezen. Voor het eerst gebeurt dat op het tot dit jaar voor publiek afgesloten Marineterrein, op loopafstand van het Centraal Station. Ook deze kunstwerken zijn van 17.00 tot 22.00 uur verlicht.