Nieuws

NASA vindt het wiel opnieuw uit voor planeetverkenners

27 november 2017 16:28

De Marsrover Curiosity doet goed werk, alleen beschadigen zijn wielen sneller dan verwacht. Daarom ontwikkelt NASA een nieuw soort wielen.

De nieuwe wielen krijgen banden die bestaan uit gaas. Ze worden gemaakt door NASA's Glenn Research Center. De banden veren mee als een karretje over gesteente rijdt, in plaats van dat ze bekrast of gedeukt raken. Zo moeten de wielen een stuk langer meegaan. De banden geven tien procent mee en kunnen daarna hun oude vorm weer aannemen.

Op andere planeten of manen is de ondergrond vaak gevaarlijk voor wagentjes die metingen proberen te doen. Zo is op de maan veel stof te vinden en liggen er op Mars juist scherpe stenen. De wielen die op aarde prima geschikt zijn, zijn dat veel minder op andere plekken in de ruimte.

Sinds de jaren '60 maakt NASA allerlei verschillende soorten wielen en banden. Voor de wetenschappers is het lastig, omdat ze de ondergrond niet kennen en niet kunnen testen. Wel kunnen ze uitgaan van foto's en proberen een proefomgeving te maken met aardse materialen. De test van de nieuwe wielen is in onderstaand filmpje te zien.

Waarschijnlijk zullen ze nog niet in de volgende Marsrover te vinden zijn. Mogelijk komen ze in de toekomst wel in andere ruimtevoertuigen. Zelfs op aarde komen ze van pas op heel hobbelige wegen.