Nieuws

Firefox gaat waarschuwen dat sites eerder gehackt zijn

25 november 2017 21:59

De Firefox-browser gaat je binnenkort waarschuwen als je op een site komt die ooit gehackt is geweest.

Er zijn zoveel meldingen over onveilige websites dat je soms niet weet waar je wel of niet veilig terecht kan. Het zou zo maar kunnen dat kwaadwillenden je wachtwoord hebben gestolen en als je voor alle websites hetzelfde wachtwoord gebruikt, dan wordt het erg link.

Mozilla, de organisatie achter de Firefox-webbrowser, werkt aan een nieuwe feature die je waarschuwt als je op een gehackte site komt. Deze beveiligingsfeature is een samenwerking met 'Have I Been Pwned', een populaire website waar je kan checken of je mailadres en wachtwoord op straat zijn komen te liggen door hacks. 'Have I Been Pwned' heeft een enorme database opgebouwd van allerlei grote hacks, onder meer bij LinkedIn, Yahoo en Dropbox.

De Firefox-feature is nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. Kom je op een site die voorkomt in de database van 'Have I Been Pwned', dan krijg je een waarschuwing dat de site ooit gehackt is geweest. Firefox houdt je echter niet tegen om in te loggen.

De nieuwe feature kan Firefox op kritiek van websitebeheerders komen te staan. De hack kan er namelijk eentje uit een ver verleden zijn, terwijl de site ondertussen wel voldoende beveiligingsmaatregelen heeft genomen. De vraag is hoe Firefox gebruikers gaat waarschuwen zonder dat tal van sites die ooit gehackt zijn in een kwaad daglicht worden gesteld.