Nieuws

Gelukt: Tesla bouwt grootste accu ter wereld in 100 dagen

24 november 2017 09:07

Tesla's Elon Musk beloofde de grootste batterij ter wereld binnen 100 dagen te bouwen, anders kreeg Australië hem cadeau.

Die belofte is Musk nagekomen. De Tesla Powerpacks zijn geïnstalleerd en aangesloten op Neoen's Hornsdale-windpark, ten noorden van Adelaide. De batterij heeft een capaciteit van 100 megawatt als hij volledig is opgeladen. Daarmee kan hij 8.000 huizen een etmaal van stroom voorzien.

De batterij is bedoeld om Zuid-Australië te helpen met energieproblemen. Premier Jay Weatherill heeft bekendgemaakt dat de accu af is. De komende dagen moet hij nog wel uitvoerig worden getest.

Twitterbelofte

Dat de batterij er zo snel is gekomen, komt door een weddenschap op Twitter tussen Elon Musk en Mike Cannon-Brookes van het softwarebedrijf Atlassian. Cannon-Brookes vroeg Musk hoe haalbaar de beloofde honderd dagen waren. Daarop antwoordde Musk: "Tesla zal het systeem installeren en werkend hebben binnen honderd dagen na het tekenen van het contract, anders geven we hem gratis. Is dat serieus genoeg voor je?"

Het aftellen begon eind september. Dat betekent dat Tesla ruimschoots op tijd is met de levering. De kosten van de batterij worden geschat op minstens 50 miljoen dollar. Vorig jaar kon het omarmen van hernieuwbare energie door de Australische overheid rekenen op veel kritiek, na een grote stroomuitval. Eén van de grootste kolencentrales in het land werd gesloten ten gunste van duurzame energie.