Nieuws

Uber zwijgt over Nederlandse hackslachtoffers

22 november 2017 14:10

Eind vorig jaar is Uber gehackt en zijn de privédata van 50 miljoen klanten en 7 miljoen chauffeurs gestolen. Zitten er ook Nederlanders tussen? Dat wil Uber niet zeggen.

Een woordvoerder van Uber Nederland meldt dat het bedrijf op dit moment 'in gesprek is met verschillende autoriteiten', een jaar nadat de hack plaatsvond. Pas wanneer deze gesprekken zijn afgerond wil het bedrijf meer details over de hack bekendmaken.

Uber heeft momenteel 65 miljoen actieve gebruikers. Hoeveel Nederlanders een Uber-account hebben, wil de woordvoerder niet zeggen. Gezien de omvang van de hack is het aannemelijk dat er ook Nederlandse gegevens zijn gestolen. Of de gebruikers ook nog een e-mail krijgen met uitleg, blijft ook onduidelijk. Tot nu toe zijn gebruikers niet via een e-mail geïnformeerd over de hack. 

Datalek

Een hack of datalek moet volgens de Nederlandse wet altijd worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens als er Nederlanders bij betrokken zijn. "Je kunt ervan verzekerd zijn dat deze berichten onze aandacht hebben", aldus een woordvoerder, die niet wil zeggen of Uber Nederland de hack heeft gemeld.

De hackers hebben volgens Uber namen, e-mailadressen en telefoonnummers van klanten en chauffeurs buitgemaakt. De hack werd eerst stilgehouden door het bedrijf, maar omdat er een nieuwe ceo is die graag schoon schip wil maken, komt het lek alsnog aan het licht.