Beeld © macjshiggins
Beeld © macjshiggins
Nieuws

Apple publiceert doorbraak rond zelfrijdende auto's

22 november 2017 16:01

Apple heeft een doorbraak in obstakeldetectie voor zelfrijdende auto's gepubliceerd.

Apple staat bekend als zeer gesloten, maar sinds dit jaar laat het bedrijf steeds meer los over met name de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Zo publiceert Apple ontwikkelingen openbaar in zijn Machine Learning Journal. Niet zomaar: wetenschappers die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie delen hun bevindingen graag, en dat combineert slecht met de gesloten traditie van Apple.

Nu hebben Apple-onderzoekers Yin Zhou en Oncel Tuzel een paper gepubliceerd waarin zij een doorbraak beschrijven in Apple's project voor zelfrijdende auto's. De onderzoekers van kunstmatige intelligentie en zelflerende software hebben een systeem ontwikkeld dat zij VoxelNet noemen.

Voetgangers beter zien

VoxelNet bouwt voort op het bestaande LiDAR, maar is volgens de twee beter in het detecteren van kleinere weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. LiDAR is het belangrijkste radarsysteem dat makers van zelfrijdende auto's gebruiken om hun auto's de omgeving te laten zien.

Een voxel is een driedimensionale pixel. VoxelNet gebruikt informatie van de LiDAR om de omgeving rond de auto in zulke voxels in kaart te brengen. Het systeem analyseert punten binnen de voxel, en kan op die manier een beschrijving geven aan wat er in elke voxel te zien is. Het zelflerende systeem van de auto kan vervolgens beoordelen of er objecten te zien zijn, en presteert bij kleinere objecten veel beter dan zelfs de nieuwste LiDAR-systemen.

Tests op openbare weg

Apple test zijn zelfrijdende auto's momenteel op de openbare weg van Californië. Onlangs nog dook een nieuwe testauto op, voorzien van een heleboel sensoren op het dak.