Nieuws

Amsterdam krijgt luchtzuiverende muurtjes

23 november 2017 08:49

In Amsterdam staan binnenkort acht luchtzuiverende CityTree-muurtjes in één straat. De zuiverende werking van een CityTree is gelijk aan die van 275 bomen.

Waar geen bomen passen, plant je een CityTree. Dat is een muurtje dat de luchtzuiverende werking van een boom nabootst. Langs de Amsterdamse Valkenburgerstraat, die van het Waterlooplein naar de IJtunnel leidt, worden volgend jaar acht CityTrees geplaatst. De luchtzuiverende groene muurtjes zijn bijna drie meter breed en ruim vier meter hoog.

Eén CityTree heeft een zuiverende werking die overeenkomt met die van 275 bomen. Zo’n CityTree bestaat dan ook uit panelen van biotechfilters gemaakt van mos dat fijnstof, stikstofoxiden en CO2-equivalenten absorbeert. Data als temperatuur, luchtvochtigheid en prestaties zijn voor iedereen af te lezen via een QR-code op de CityTree.

Amsterdam is de eerste stad ter wereld waar straks acht CityTrees in één straat staan. Sinds kort staan er ook losse CityTrees in Hilversum, Utrecht en Duivendrecht. Schaduw zul je er niet van krijgen, en ook de maan schijnt niet door deze bomen, maar je kunt er wel achter schuilen tegen de wind.  

Lees ook:

Deze slimme plantenbak zuivert de lucht

Trappen voor frisse lucht met deze fiets van Roosegaarde

Dit kunstwerk zuivert de lucht in huis