Nieuws

Circulair werken in voormalig zwemparadijs

23 december 2017 10:05

BlueCity bevat de eerste circulaire kantoren in Rotterdam. In het voormalige subtropisch zwemparadijs Tropicana in Rotterdam.

BlueCity is een kantoor in de dance club behorende bij voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana in Rotterdam. Bij de bouw hanteerden de architecten van Superuse Studios blauwe, circulaire principes; 90% van de materialen is lokaal ‘geoogst’ hergebruikt materiaal. Daarmee werd in totaal 60 ton CO2 bespaard, het equivalent van acht keer rond de wereld rijden. Dit staat gelijk aan wat 2400 bomen in een jaar absorberen.

BlueCity in de verlaten dance club is op meerdere manieren een voorbeeld. De werkplek biedt kantoorruimte voor circulaire ondernemers die zelf hun know how bij de inrichting hebben bijgedragen. De levenscyclusbenadering met hergebruik van bestaande materialen is architectenbureau Superuse Studios op het lijf geschreven. Ook onder de vroegere naam 2012 architects waren zij al 10 jaar terug pioniers in het oogsten van bouwmateriaal in de omgeving van de bouwplaats.

Voorbeeld daarvan is deze spraakmakende afval-villa Welpeloo in Enschede. Niemand minder dan Brad Pitt maakte er zelfs een documentaire over. Bij BlueCity is 90% van de materialen lokaal ‘geoogst’ hergebruikt materiaal wat bovendien gemakkelijk opnieuw te gebruiken is. Daardoor daalt niet alleen de impact van grondstofwinning; ook de hoeveelheid afval die vrijkomt tijdens bouw, renovatie en sloop daalt drastisch. Daarnaast werd optimaal geprofiteerd van de klimatologische eigenschappen waardoor het toevoegen van installaties tot een minimum is beperkt.