Nieuws

NASA-techniek herkent de gevaarlijkste gletsjers

20 november 2017 15:12

Een technologie kan vaststellen welke stukken ijs potentieel het grootste gevaar vormen.

Omdat veel van de ijskappen smelten, stijgt de zeespiegel. Wat dat voor gevaarlijke gevolgen heeft, hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen. NASA heeft inmiddels een techniek ontwikkeld waarmee bekeken wordt welke gletsjers het grootste gevaar vormen voor welke steden. Het onderzoek met bevindingen werd in Science Advances gepubliceerd.

De techniek heet 'gradient fingerprint mapping' en maakt gebruik van een geavanceerde berekeningsmethode om variaties in ijsdiktes te bekijken. Hiermee is daarna te zien waar het water van gesmolten gletsjers vervolgens heen gaat. Opvallend genoeg kan het water in sommige gebieden juist zakken als er veel ijs smelt, door verminderde zwaartekracht.

Uit het onderzoek blijkt dat New York bijvoorbeeld moet oppassen dat gletsjers in het noordoosten van Groenland (een flink eind weg) niet smelten. Als ze wel smelten, stijgt het water bij New York en zakt het water bij Oslo in Noorwegen. Met de technologie stopt het smelten van de poolkappen niet, maar kan op bepaalde plekken wel tijdig maatregelen getroffen worden.