© MartinD

Bende achter modems voor gratis tv en internet opgerold

Bende achter modems voor gratis tv en internet opgerold

16-11-2017 14:34 Laatste update: 26-04-2018 16:08

Drie mannen die illegale modems aanboden waarmee honderden mensen gratis tv en internet via het Ziggo-netwerk gebruikten zijn aangehouden.

De verkoper van de modems, een 36-jarige Rotterdammer, paste de instellingen van de kastjes aan, zodat die het signaal van provider Ziggo konden oppikken. De apparaten werden vervolgens geïnstalleerd door twee andere Rotterdammers, van 42 en 30. De jongste van het stel werkte voor Ziggo.

De politie kwam het netwerk op het spoor door zelf twee modems te bestellen. De eerste bestelling was bedoeld om het kastje te onderzoeken, de tweede om de verdachten te kunnen aanhouden. Dat gebeurde maandag. Het drietal zou ongeveer vijfhonderd modems hebben verkocht, zegt de politie. Er waren er nog evenveel op voorraad.

De mannen worden onder meer verdacht van computervredebreuk en oplichting. Ziggo is vooralsnog de enige getroffen provider. Het bedrijf liep waarschijnlijk zes ton per jaar mis door het handeltje.

Heling

De drie kwamen via mond-tot-mondreclame aan nieuwe klanten. De meeste kopers woonden in Rotterdam en omgeving. De klanten betaalden eenmalig 150 tot enkele honderden euro's en konden daarna gratis surfen en zappen. Ook de kopers worden mogelijk vervolgd voor heling. Zij hebben de kastjes nog thuis, maar kunnen er niets meer mee doen.

Zulke gekloonde modems zijn niet alleen schadelijk voor Ziggo, maar zouden ook schadelijke software onder de 'motorkap' kunnen hebben. Ze kunnen worden gekoppeld aan andere gekaapte apparaten, zodat hackers in het geheim cyberaanvallen kunnen uitvoeren. De software daarvoor zat ook in deze modems, maar is niet gebruikt.

Canadese politie

De politie was door collega's in Canada getipt. Daar waren ook gekloonde modems ontdekt. De software daarvoor bleek gemaakt door de 36-jarige Rotterdammer. Het is niet bekend hoe hij aan de technische kennis kwam.

Ziggo laat weten dat zijn klanten 'op geen moment hinder hebben ondervonden' van het voorval en spreekt over fraude 'op kleine schaal'. De provider kan 'in het belang van het onderzoek' verder geen details geven.