Nieuws

Kickstarter komt met Drip: abonnementen op makers

16 november 2017 12:08

Kickstarter lanceert de dienst Drip, waarmee je abonnementen op producties van creatievelingen kan afsluiten.

Drip is daarmee een concurrent van de dienst Patreon, dat ongeveer hetzelfde doet. Met Drip neem je een abonnement op een maker, zoals een muzikant, schrijver, tekenaar, filmmaker en YouTuber. Je betaalt maandelijks zodat die maker kan blijven doen waar hij of zij goed in is.

In ruil krijgen abonnees daarvoor iets terug. Afhankelijk van het bedrag dat zij betalen kan dat bijvoorbeeld vroeger toegang tot materiaal zijn, een schets, een ontmoeting of korting op het werk wanneer het eenmaal klaar is.

Groot verschil met de manier waarop Kickstarter werkt, is dat er bij Drip doorlopend maandelijks wordt betaald, terwijl bij Kickstarter maar éénmalig wordt afgerekend. Makers zouden daardoor onafhankelijker en vrijer te werk moeten kunnen gaan.

Begin 2018 voor iedereen

Drip bestond al en werd in 2016 door Kickstarter overgenomen. Daarvoor was het een muziekplatform dat op een vergelijkbare manier werkte, maar dan enkel voor muzikanten. Drip is nu nog in een bètastadium, met 61 makers die door Kickstarter zijn gekozen. Begin 2018 gaat Drip verder open, en kunnen makers zich aanmelden om via het platform geld te verdienen.