Nieuws

In Zimbabwe is bitcoin twee keer duurder dan elders

16 november 2017 08:49

Voor een bitcoin betaal je momenteel een slordige 7300 dollar, maar in het instabiele Zimbabwe betaal je pas echt de hoofdprijs.

Aan de Zimbabwaanse bitcoinbeurs Golix kost de cryptomunt inmiddels 13.499 dollar, meldt Bloomberg. De waarde steeg vandaag met 10 procent, terwijl het land in een machtsstrijd in verwikkeld. Daarmee is de bitcoin in Zimbabwe bijna twee keer zo duur als in de rest van de wereld. Niet zo vreemd, want de vraag in het land is groot.

Geen eigen munt

Echt geld is namelijk erg moeilijk om te bemachtigen in het land, en de staatsgreep die nu plaatsvindt maakt de economische onzekerheid nog groter. Sinds 2009 heeft Zimbabwe al geen eigen munt meer, nadat die waardeloos was geworden door hyperinflatie.

Sindsdien kun je er vooral betalen met Amerikaanse dollars of met de Zuid-Afrikaanse rand, maar daar is niet makkelijk aan te komen. Bij de beurs kun je je bitcoins verkopen in ruil voor dollars, maar die krijg je dan wel elektronisch. Volgens Bloomberg is er zo weinig echt geld voorhanden, dat je die dollars alleen in klinkende munt om kan zetten op de zwarte markt, waar je er veel minder voor krijgt dan de dagwaarde.

Mugabe

Gisteren heeft het leger in Zimbabwe de macht overgenomen en dictator Robert Mugabe vastgezet. De hoogbejaarde president (93) regeert sinds 1980 het land met harde hand en zag de economie volledig instorten onder zijn bewind. Het leger heeft de macht overgenomen omdat de vrouw van Mugabe, Grace, steeds meer macht naar zich toetrok.