Nieuws

Nieuwe Firefox te downloaden: sneller dan Chrome

15 november 2017 12:47

Firefox Quantum, de nieuwe browser van Mozilla, is een stuk sneller dan Chrome en moet de Google-browser van de troon stoten.

Zo'n vijftien jaar geleden had je eigenlijk maar twee echte browserkeuzes: Internet Explorer of Firefox. Explorer werd door de massa gebruikt, maar was toen al hopeloos verouderd. Zelfs het laden van een webpagina kon een eeuwigheid duren met de inmiddels ten dood verklaarde browser. Firefox-gebruikers werden toen gezien als nerds. De browser had allerlei nieuwe snufjes, zoals tabbladen en zoeken vanuit de adresbalk, en was bezig met een flinke opmars. Totdat Google in 2010 zijn Chrome-browser uit bracht, dat nu met zo'n 60 procent de browsermarkt domineert. 

"Veel Chrome-gebruikers gebruikten vroeger Firefox, en één van onze doelen is om hen weer terug te krijgen", zegt Mark Mayo, vicepresident van Firefox, tegen Wired. Op dit moment heeft Firefox 90 miljoen gebruikers, waarvan het merendeel afkomstig is uit Europa. In Nederland wordt Chrome het meest gebruikt en heeft een marktaandeel van iets meer dan 46 procent. Daarna komt Safari met bijna 24 procent, Internet Explorer met bijna 8 procent en daarna volgt Firefox met 7 procent, volgens gegevens van Statcounter.  

Meer geopende tabbladen

Mayo claimt dat Firefox twee keer zo snel is als voorheen en dat de browser zo'n 30 procent minder werkgeheugen gebruikt dan Chrome. Dat betekent dat je meer tabbladen open kunt hebben zonder dat je computer direct trager wordt: een veelgehoorde klacht bij Googles browser. Uit onze testen blijkt dat Firefox inderdaad sommige webpagina's sneller laadt, maar dat het verschil niet erg groot is. Wel klopt het dat Firefox zuiniger met het werkgeheugen omgaat dan Chrome.

Naast technische verbeteringen is ook het uiterlijk van Firefox aangepast. Om dit ontwerp te ontwikkelen heeft Firefox onderzoek gedaan naar hoe mensen een browser gebruiken. Daaruit kwam de vraag naar een minimalistisch ontwerp dat mensen zelf kunnen aanpassen, bijvoorbeeld met browser-extensies of -thema's.

Firefox Quantum is gratis te downloaden voor Windows, Mac en Linux. Ook is de mobiele versie beschikbaar voor Android en iOS.